Aurinkolasit ja silmien suojaaminen

Aurinkolasit ja silmien suojaaminen

Aurinkolaseilla näkee miellyttävästi olosuhteissa, joissa auringon valo haittaa näkemistä. Aurinkolasit suojaavat silmiä UV-säteilyltä, liialta valolta, häikäistymiseltä sekä tuulelta ja roskilta. Parhaan hyödyn aurinkolaseista saat kun valitset ne käyttötarkoituksen mukaan: kaupunkikäyttöön, vesille, autoiluun, urheiluun tai keväthangille sopivat erilaiset aurinkolasit.

Näkymätön ultraviolettisäteily

UV-säteily on lyhytaaltoista, näkymätöntä auringon säteilyä. UV-C jää ilmakehään, mutta UV-A ja UV-B saavuttavat maan pinnan. Aurinkoisella säällä silmiin kohdistuu suuri määrä UV-säteilyä. UV-säteily myös heijastuu lumesta, jäästä, hiekasta, veden pinnasta ja jopa ilman pöly- ja hiekkahiukkasista. Näin ollen esim. vuoristossa, hangilla, vesillä ja vaaleahiekkaisella aurinkoisella rannalla on erittäin runsaasti UV-säteilyä. UV-B -säteily voi aiheuttaa varsinkin kirkkaalla lumihangella oleiltaessa akuutin, kivuliaan sarveis- ja sidekalvon tulehduksen, "lumisokeuden". Oireet ilmestyvät muutaman tunnin kuluttua altistuksesta, ja oireet paranevat yleensä itsestään parissa päivässä. Ulkoisista tekijöistä UV-säteily on merkittävin harmaakaihin syntyyn vaikuttava tekijä.

Silmien suojaaminen

Markkinoilla olevat lasit voidaan karkeasti jakaa kolmeen perusryhmään: tummalinssisiin laseihin, jotka suojaavat parhaiten häikäisyltä, ja jotka näin ollen ovat perinteisiä aurinkolaseja. Vaalealinssisemmät tai liukuvärjätyt lasit parantavat nekin näkömiellyttävyyttä, mutta eivät välttämättä suojaa häikäisyltä yhtä hyvin. Ne ovat tarkoitettu osaksi pukeutumista. Niitä voitaisiinkin siksi sanoa asuste- kuin aurinkolaseiksi. Vaalealinssiset aurinkolasit voivat myös olla valmistetut suodattamaan tiettyjä valon aallonpituuksia, jolloin ne sopivat tiettyihin valaistusolosuhteisiin tai harrastuksiin. Kolmantena ovat urheilulasit, joissa on eri lajityyppeihin suunniteltuja, erilaisia näkemistä parantavia ja silmiä suojaavia ominaisuuksia.

Linssien kyky suojata UV-säteiltä riippuu ensisijaisesti linssimateriaalista. Muovilinssien materiaali suodattaa UV-säteilyn hyvin. UV 100 % tai UV 400 -merkinnät kehyksessä tarkoittavat, että UV-säteily suodattuu kokonaan. Lasilinssien UV-suodatuksen teho riippuu linssin tuotantomenetelmästä ja materiaalista.

Laadukkaat aurinkolasit

Aurinkolaseilta tulee edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin: aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, eivät oleellisesti vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan, eivätkä vääristää luonnollisia värejä jos käyttötarkoitus sitä edellyttää. Optikkoliikkeissä myytävissä aurinkolaseissa linssit täyttävät nämä vaatimukset. Laadukkaat aurinkolasikehykset ovat kestävät ja ne myös kestävät optikon tekemää aisojen yksilöllistä muotoilua. Laadukkaisiin kehyksiin on saatavissa varaosia. Optikkoliikkeen henkilökunta osaa myös opastaa valinnassa, jotta lasit soveltuvat käyttötarkoitukseensa.

Linssien lisäominaisuudet

Aurinkolasivalikoimissa on tarjolla eri tavoin käsiteltyjä linssejä. Polarisoivat linssit estävät vaakasuorilta pinnoilta (esim. märkä tie) tulevaa häikäisevää heijastusta. Liukuvärjätyissä linsseissä linssi vaalenee ylhäältä alaspäin. Fotokromaattiset linssit tummenevat ulkona UV-säteilyn vaikutuksesta, ja vaalenevat kun siirrytään sisätiloihin. Autolla ajaessa tavalliset fotokromaattiset linssit eivät suojaa häikäisyltä, sillä tuulilasi estää UV-säteilyn. Markkinoilla on erityisesti autoiluun suunniteltuja tummuvia, kontrasteja parantavia aurinkolaseja. Erityisesti tummalinssisissä aurinkolaseissa linssin sisäpuolen heijastuksenestopinnoite on suositeltava, sillä linssipintojen heijastukset häiritsevät näkemistä. Tehostettu silmä- ja aurinkolasien UV-suoja voi olla linssimateriaalissa tai se voidaan lisätä linssin pintaan.

Yleisimmät aurinkolasien värit ovat ruskea, vihreä ja harmaa, koska ne näyttävät ympäristön värit luonnollisempina kuin muut värit. Aurinkolasimuoti tarjoaa kuitenkin hyvinkin monen värisiä linssejä, erityisesti em. asustelasivalikoimissa. Urheiluun tarkoitetuissa laseissa paljon käytettyjä värejä ovat keltaisen ja punaisen sävyt, koska ne korostavat ympäristön kontrastieroja.

Sininen valo

Sinisellä valolla tarkoitetaan näkymättömien UVA -säteiden ja näkyvän valon rajalla olevaa lyhytaaltoista valoa. Se aiheuttaa näkemiseen usvaisuutta ja epätarkkuutta sekä erityisesti kontrastierottelun heikentymistä kirkkailla lumihangilla. Sinisen valon vaarallisuutta silmien terveydelle tutkitaan parhaillaan. Aurinkolasit estävät myös tämän aallonpituuden pääsyä silmiin.

Lasten silmien suojaaminen

Nuoren silmän mykiö on kirkas ja läpäisee siksi säteilyä aikuisen silmää paremmin. Siksi myös lapsen silmät tulee suojata häikäisyltä ja UV-säteiltä. Aurinkolasien lisäksi lippalakki on hyvä lisävaruste. Silmälaseja käyttävä lapsi tarvitsee luonnollisesti omilla voimakkuuksillaan olevat aurinkolasit, tai vaihtoehtoisesti piilolasit-aurinkolasit -yhdistelmän, mikäli hän kykenee omatoimisesti huolehtimaan piilolaseistaan.

Hyvissä aurinkolaseissa:

  • linssit suojaavat silmät liialta näkyvältä valolta, häikäistymiseltä ja ultraviolettisäteilyltä
  • linssit ovat optisesti laadukkaat
  • kehykset kestävät ja istuvat kasvoilla hyvin

Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa on ilmoitettu linssien suojauskykyluokka. Se kertoo kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit antavat riittävän häikäisysuojan. Luokituksesta selviää myös, ovatko linssit liian tummat autolla ajoon. Aurinkolaseissa on myös CE-merkintä, kun ne vastaavat eurooppalaisia laatu- ja. suojausstandardeja. Optikkoliikkeessä myytävien aurinkolasien materiaali kestää muotoilua ja kehyksiin löytyy varaosia.

Kerro optikolle mihin käyttöön aurinkolasit tulevat. Näin löydät varmimmin tarkoitukseesi sopivat ja parhaimman suojan antavan mallin ja linssit.

Lähde: www.optometria.fi