www.naery.fi Näkemisen ja silmäterveyden toimiala. Paljon tietoa optiselta alalta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Kysymyksiin vastannut optikko Taru Korja (lähde: www.optometria.fi)
K: Kuinka usein tulisi käydä optikon näöntutkimuksessa?
V: Optikon näöntutkimuksessa tulee käydä 2-3 vuoden välein tai useammin, jos tuntuu, että on näkemiseen liittyviä ongelmia tai että silmälaseilla ei enää näe tarkasti. Jos silmät ovat kipeät tai tulehtuneet tai on syytä epäillä silmäsairautta, oikea osoite on silmälääkäri.
K: Mitä tarkoittavat lyhenteet OD/OS, sf, syl, pr ja bas silmälasimääräyksessä?
V: od on oculus dexter eli oikea silmä, os onoculus sinister eli vasen silmä, sf on lyhenne sanasta sfäärinen voimakkuus, cyl on lyhenne sanasta sylinterivoimakkuus, pr on lyhenne sanasta prismavoimakkuus, bas tarkoittaa prismamääräyksen kannan suuntaa.
Silmän taittovoimapoikkeama optimaalista eli taittovirhe korjataan sfäärisellä linssillä. Jos silmä on liian voimakkaasti taittava suhteessa silmän pituuteen, linssien voimakkuus on miinusta. Jos silmän taittovoima on liian heikko, linssien voimakkuus on plussaa. Sylinterilinssillä korjataan silmän taittovoimapoikkeama jossakin tietyssä suunnassa. Tämä suunta on kirjattu silmälasimääräykseen asteluvulla 0 - 180 välillä ja merkitty lyhenteen ax eli akselinsuunta jälkeen. Prismalinssiä käytetään silmäparin asentovirheen korjaamiseen. Silmäpari voi kääntyä liikaa tai liian vähän ja tilanne tasataan ns. prismalinsseillä, joista kirjataan yleisimmin korjauslinssin kannan suunta bas nas tai bas temp. Bas nas on lyhenne basis nasalis eli kanta sisäänpäin ja bas temp lyhenne basis temporalis eli kanta ulospäin. Silmälasimääräyksessä voi myös olla merkintä add. Tämä tarkoittaa lukulisän suuruutta. Lukulisää eli addia käytetään, kun silmän oma tarkennusmekanismi ei kykene tuottamaan lähikohteista riittävän tarkkaa kuvaa. Useimmiten lähilisää tarvitaan noin 40 ikävuoden jälkeen.
Usein kysyttyä piilolinsseistä
Kysymyksiin vastannut optikko Taru Korja (lähde: www.optometria.fi)
K: Voiko piilolinssit laittaa vahingossa silmiin väärinpäin ja jos voi, niin mitä haittaa siitä voi olla? Mistä aloittelija tietää varmasti, että linssi tulee oikein päin?
V: Linssit voi laittaa silmiin väärinpäin kahdellakin tavalla. Oikean silmän linssi vasempaan silmään tai päinvastoin. Tästä ei ole mitään varaa, linsseillä ei vain näe parhaalla mahdollisella tavalla, jos linssien voimakkuuksissa on eroa. Linssin voi laittaa silmään myös siten, että ulkopuoli tulee silmää vasten eli linssi on väärinpäin. Tämä tuntuu epämiellyttävältä, linssi hankaa. Haittaa ei juurikaan tule, kun linssin ottaa pois silmästä, huuhtelee sen ja kääntää ja laittaa takaisin silmään. Jos hankauksesta huolimatta linssiä pitää silmässä, silmän pintaan voi tulla vakaviakin vaurioita. Linssien käytön opastuksen yhteydessä näytetään, miltä linssin muodon tulee näyttää ja miten linssi sormien välissä käyttäytyy, kun se on oikein päin tai väärinpäin. Tämä opetetaan liikkeessä kädestä pitäen
.K: Voinko tilata netistä piilolasit samoilla voimakkuuksilla kuin mitä silmälasini ovat?
V: Piilolasien voimakkuus ja halkaisija sekä linssityyppi pitää optikon määrittää ennen tilausta. Samalla optikko tarkistaa silmäsi ja toteaa, ettei piilolasien käytölle ole estettä. Mitä vahvemmat silmälasit sinulla on, sitä enemmän silmälasien ja piilolasien voimakkuudet eroavat toisistaan.
Usein kysyttyä silmälaseista
Kysymyksiin vastannut optikko Taru Korja (lähde: www.optometria.fi)
K: Miksi silmälaseja hankkiessa kannattaisi ostaa samalla kovapintaiset ja heijastamattomat linssit, kuten myyjät usein suosittelevat?
V: Pinnoittamaton muovilinssi naarmuuntuu herkästi. Jotta linssin pinta saadaan kovemmaksi, linssiin laitetaan ns. kovapinta. Se ei ole välttämätön, mutta lisää linssin käyttöikää. Heijastuksenesto pinnoite lisää linssin valonläpäisyä. Pinnoittamattomalla tavallisella linssillä valonläpäisy on n. 92% ja pinnoitetulla linssillä jopa 99,8%. Pinnoitetulla puhtaalla linssillä näkee paremmin kuin pinnoittamattomalla. Yhdistelmäpinnoitteet helpottavat linssien puhdistusta. Ns. korkeataitekertoimisia linssejä ei myydä ilman pinnoitteita, jotta linssin hyvät ominaisuudet säilyisivät. Silmälasilinssin pinnoitteiden tuomaan laatuun, mukavuuteen ja helppouteen tottuu nopeasti. Myyjä tietää kokemuksesta, että paluu peruslinssien pariin voi tuntua työläältä
K: Kuinka suuri voi miinuslasien vahvuus olla eli miten suurta likinäköisyyttä voidaan laseilla korjata?
V: Likinäköisyyttä voi olla jopa -25,00 - -30 dpt. Linssin taittovoiman ollessa 0,25- 2,00 kyseessä on lievä taittovoimakkuus, 2,00 - 5,00 kyseessä on keskivahva voimakkuus, 5,00 - 10,00 kyseessä on vahva voimakkuus ja yli 10,00 dpt voimakkuudet ovat erittäin vahvoja.
Muita näkemiseen liittyviä kysymyksiä
Kysymyksiin vastannut optikko Taru Korja (lähde: optometria.fi)
Onko halpalaseista haittaa?
K: Onko haitallista vai peräti vaarallista silmille käyttää ns. tiimari-laseja? Siis näitä halpoja lukulaseja käymättä näöntarkastuksessa.
V: Silmille ei ole vaarallista käyttää erilaisia laseja. Väärät lasit voivat tuntua epämukavilta, aiheuttaa vääriä näköhavaintoja ja jopa päänsärkyä, mutta pysyvää vaurioita ei voi saada aikaan. Valmislasien laatu vaihtelee suuresti. Samallakin voimakkuudella linssien optiikka voi olla hyvin erilainen. Valmislasit on aina tehty ns. tasaparina eli oikean ja vasemman silmän voimakkuus on sama. Varsin harvoin silmien korjaustarve on keskenään samanlainen. Valmislasit valmistetaan ns. perusmitoilla eli käyttäjän silmäteräväliä ei huomioida eikä mahdollista astigmatiaa korjata. Linsseistä siis puuttuu aina sylinterivoimakkuus. Valmislaseilla ei saada näköä korjattua tarkasti ja näöntarkkuus ei ole niin hyvä kuin se voisi olla. Valmislasien käyttäjä ottaa itse vastuu silmiensä terveydentilasta, koska kukaan ei tutki silmiä. Optikko tai silmälääkäri tutkii näkemisen muitakin ominaisuuksia näöntutkimisen yhteydessä.
Tummuvat linssit
K: Kannattaako ottaa ainokaiset silmälasit tummuvilla linsseillä? Saanko silloin kävellä koko kesän aurinkolasit päällä?
V: Kun ultraviolettia valoa on riittävästi, linssit ovat tummat ja sinulla on aurinkolasit käytössäsi. Ulkona ollessa linssit tummuvat riittävästi ja vaalenevat taas sisätiloissa. Kaupungilla liikuttaessa yleislaseina ne toimivat hyvin. Autolla ajaessa ne eivät välttämättä tummu riittävästi, koska auton ikkunat suodattavat UV-säteilyä. Autoilussa voi tummuvien linssien lisäksi käyttää erillisiä aurinkolasiripustimia kirkkaina päivinä. Kirkkaissa vaativissa oloissa - merellä, keväthangilla auringossa - linssien pitää olla todella tummat. Tällöin on käytettävä näihin tilanteisiin paremmin sopivia aurinkolaseja.
Lapsi ja karsastusleikkaus
K: Viisivuotiaan lapseni karsastus leikataan ensi kuussa. Vasemmasta silmästä leikataan kolme lihasta ja oikeasta kaksi lihasta. Miten voin helpottaa lapseni oloa leikkauksen jälkeen muutoin kuin panadolilla ja antibiootilla, kun silmää kuulemma pistelee 2-3 päivää. Mitä muuta kuin äänikasetteja?
V: Parhaimmillaan silmien pistely ei tunnu roskaa kummemmalta. Silmien liikuttelu ja eri kohteisiin katseleminen ovat vaikeita. Lähellä olo tuntuu mukavalta. Lapsen kämmenselkään piirtäminen saattaa tuntua hyvältä. Lapsi arvaa piirretyn kirjaimen tai numeron, kuvan tai vaikkapa oman nimensä kämmenselkään piirrettynä. Piirustusalustana voi käyttää myös jalkapohjia. Se saattaa kutittaa mutta on silti hauskaa. Jalkapohjissa on paljon pisteitä, joiden koskettaminen tai hierominen tuntuu hyvältä ja vie ajatukset pois silmistä. Pään kevyt hierominen tuntuu ihanalta. Arvuutteluleikit sopivat toipilaalle. Laita jokin lapselle tuttu esine kangaspussiin. Lapsen on tunnistettava esine vain käsiä/kättä käyttämällä. Pussiin ei saa katsoa! Tututkin asiat tuntuvat oudoilta, kun niitä ei ole ensin nähnyt. Pyykkipojat, kengännauha, kierrekorkki tai jäätelötikku ovat aivan kuin uusia asioita. Jos lapsi jaksaa, voitte nimetä ihanien asioiden listaa eli mitä kaikkea mukavaa voi tehdä kesällä. Jos lapsi on kipeä, hän tarvitsee lepoa eikä leikeistä silloin ole apua.
Lähde: www.optometria.fi